Beloftenploegen in tweede klasse, een succes!

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 19:51

Antonio Nusa, Abakar Sylla, Jorne Spileers, Julien Duranville, Bilal El Khannouss, … allemaal jonge mannen die het voortreffelijk doen in eerste klasse. Er bestond twijfel over het toelaten van beloftenteams in de Belgische tweede klasse; ze zouden het niveau niet aankunnen en zorgen voor weinig toeschouwers. Toch begint de beslissing om de tweede klasse aan te vullen met beloftenteams z’n vruchten af te werpen. En dit op drie vlakken. Ten eerste doen deze ploegen het beter dan verwacht in de Challenger Pro League. Ten tweede maken de beloften een goede indruk als ze een kans krijgen in de A-kern. Tenslotte zijn ze minder snel geneigd om al snel naar het buitenland te trekken waardoor wij – de voetbalfan – langer kunnen genieten van talent dat op Belgische boden ‘gekweekt’ is.

De beloften doen het beter dan verwacht.

In het eerste seizoen dat een beloftenteam werd toegelaten in de Belgische tweede klasse had Club NXT het lastig. De beloften van Club Brugge wisten pas enkele weken voor de start van de competitie dat ze deel zouden uitmaken van 1B. Hierdoor waren ze niet voorbereid op de uitdaging waardoor ze uiteindelijk slechts twee overwinningen pakten.

Tegenwoordig zijn er al vier beloftenteams en ze staan al veel meer hun mannetje dan in dat eerste seizoen. De beloftenploeg van RSCA doet het zelfs uitmuntend en staat na 8 matchen op de eerste plek. Schrik niet als enkele spelers van die ploeg zoals Stassin, Agyei en De Wilde binnen enkele jaren het mooie weer maken in 1A. Als dat onder leiding van Felice Mazzu zal zijn denk ik niet, maar dat is een ander verhaal.

Vincent Kompany koos destijds massaal voor onervaren jeugd in zijn in eerste maanden als hoofdcoach bij RSCA. Heel vaak maakten die jonge spelers fouten die tracht jeugdzonden werden genoemd. Mocht Kompany enkele jaren later neergestreken zijn in België zijn had zijn verhaal als coach bij RSCA vast meer succes gekend. Dan zouden de jongens waarmee hij toen aan de slag ging al ervaring hebben opgedaan in 1B. Hierdoor hadden ze veel sneller het niveau van de Belgische eerste klasse aangekund en zouden veel van de jeugdzondes vermeden zijn geweest. Ik stel niet dat RSCA de titel zou kunnen gepakt hebben, maar ze zouden er heus wel dichterbij geëindigd zijn.

De jeugd maakt een goede indruk als ze in de A-kern mogen spelen

Wanneer de beloften in de A-kern zitten, laten ze een volwassen indruk na. Vorige week kreeg speler van Club NXT Spileers voor het eerst zijn kans in het eerste van Club Brugge. Hij was ondanks hij slecht 17 is erg secuur in de verdediging. Zijn hoge niveau werd dan ook meteen beloond met een invalbeurt in de Champions League en een basisplek tegen Westerlo in het daaropvolgende weekend.

Spileers is lang niet de enige die dit seizoen (of vorig seizoen) in 1B speelde en nu z’n kans krijgt in 1A. Duranville, Sylla, El Khannouss, … doen het allemaal voortreffelijk in 1A. De meeste van deze spelers werden opgenomen in de selecties omdat er enkele blessures waren of omdat er werd geroteerd om vermoeidheid tegen te gaan.  Het is niet onlogisch dat eens de spelers waarvoor ze gebracht werden terug zijn, ze terug in de B-kern zullen spelen. Dat zal wellicht het geval zijn voor Spileers. Hij heeft desalniettemin al mogen proeven van 1A en de Champions League. Binnen enkele jaren zal hij deze ervaring zeker kunnen gebruiken en zal hij minder veel tijd nodig hebben om zich te vestigen in de A-kern. Sylla, Duranville en El Khannouss deden het zelfs zo goed dat ze al niet meer weg te denken zijn in de de A-kern. Fantastisch is dat voor hen en ook voor de clubs. Het betekent dat investeren in eigen jeugd zeker de moeite loont en er niet altijd miljoenen moeten worden uitgegeven voor een nieuw toptalent.

Vroeger was het niet altijd even makkelijk om door te breken in de A-kern. De spelers kregen nu en dan wel eens de kans van de coach om te spelen maar dat leverde vaker pech op dan succes. Nu hebben de jonge spelers al ervaring kunnen opdoen op professioneel niveau in tweede klasse en weten ze wat ze fysiek mogen verwachten.

De jonge talenten zullen langer in België blijven

Tenslotte is het hebben van beloftenteams in tweede klasse goed om talent langer in België te houden. Maar al te vaak gingen jonge spelers het buitenland opzoeken omdat ze niet meteen in de eerste ploeg geraakten en toch al professioneel voetbal wilden spelen. Nu hebben de jeugdspelers van RSCA, Club Brugge, Standard en Genk de kans om zichzelf eerst te bewijzen in 1B, waar het niveau de laatste jaren toch vrij hoog is. Wanneer de beloftenspelers zien dat goede prestaties worden beloond met een kans in 1A (en zelfs in Europa zoals Spileers) is een extra incentive om te geloven in een gelijkaardig verhaal en te hopen op een toekomst in 1A. Daarna kunnen ze verder dromen en hopen op een verhaal als Charles De Ketelaere, Kevin De Bruyne, Thibault Courtois en anderen die de Belgische eerste klasse gebruikten als een springplank naar het buitenland.

En gaat het toch even mis voor de belofte bij die mooie kans in 1A, dan onthouden ze best volgende woorden: “Trust the proces.”

Het competitieformat in de België staat vaak ter discussie en het wordt jaarlijks gewijzigd. Wanneer de volgende verandering plaatsvindt, hoop ik uit de grond van m’n hart dat ze de beloftenteams in tweede klasse houden. Er mogen er zelfs bijkomen volgens mij. Want ik kan alleen maar concluderen dat het hebben van beloftenteams in de Belgische tweede klasse het Belgische voetbal naar een hoger niveau tilt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb